Poziv preduzećima da konkurišu za novčanu pomoć za nastup na sajmovima

Bez autora
Jan 21 2013

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin predstavio je dva konkursa koji su veoma važni za mala i srednja preduzeća u Vojvodini, jer podržavaju učešće na međunarodnim i domaćim sajmovima. Finansijska podrška za učešće na sajmovima je značajna aktivnost koju Pokrajinski sekretarijat za privredu, rad i zapošljavanje sa vidljivim efektima sprovodi od 2006. godine, podstičući konkurentnost vojvaođanske privrede. Zbog ostvarenih pozitivnih efekata, podrška će biti obezbeđena i u 2013. godini, tako što će, s jedne strane, biti podsticano učešće na sajmovima po sopstvenom izboru malih i srednjih preduzeća i što će, s druge strane, biti organizovano zajedničko nastupanje vojvođanskih kompanija na štandovima AP Vojvodine i Republike Srbije. Dva konkursa za sufinansiranje nastupa malih i srednjih preduzeća na sajamskim manifestacijama u prvoj polovini 2013. godine objavljena su 18. januara.

Poziv preduzećima da konkurišu za novčanu pomoć za nastup na sajmovimaPokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin predstavio je dva konkursa koji su veoma važni za mala i srednja preduzeća u Vojvodini, jer podržavaju učešće na  međunarodnim i domaćim sajmovima.

Finansijska podrška za učešće na sajmovima je značajna aktivnost koju Pokrajinski sekretarijat za privredu, rad i zapošljavanje sa vidljivim efektima sprovodi od 2006. godine, podstičući konkurentnost vojvaođanske privrede. Zbog ostvarenih pozitivnih efekata, podrška će biti obezbeđena i u 2013. godini, tako što će, s jedne strane, biti podsticano učešće na sajmovima po sopstvenom izboru malih i srednjih preduzeća i što će, s druge strane, biti organizovano zajedničko nastupanje vojvođanskih kompanija na štandovima AP Vojvodine i Republike Srbije.

Dva konkursa za sufinansiranje nastupa malih i srednjih preduzeća na sajamskim manifestacijama u prvoj polovini 2013. godine objavljena su 18. januara. Preko jednog konkursa biće dodeljena podsticajna sredstva za subvencionisanje troškova učešća kompanija na sajmovima u Evopi, a preko drugog za učešće na međunarodnim sajmovima u Srbiji.

Pravo učešća na prvom konkursu imaju mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji se bave proizvodnom i turističkom delatnošću, izvoznici, ili potencijalni izvoznici. Pravo da se prijave na konkurs imaju privredni subjekti koji nisu u teškoćama i to samo za prvi njihov nastup na odabranom sajmu. Učesnicima koji zadovolje uslove konkursa, subvencionisaće se do 50 procenata troškova sajamskog nastupa - najviše do 500 hiljada dinara za troškove zakupa, opremanja i vođenja štanda i najviše 250 hiljada za troškove pripreme i štampanja propagandnog materijala. Pravo učešća na drugom konkursu imaju mala i srednja preduzeća i preduzetnici, koji se bave proizvodnom i turističkom delatnošću. Kao i kod prvog konkursa, pravo učešća imaju privredni subjekti koji ostvaruju pozitivne rezultate poslovanja i to, shodno Zakonu o državnoj pomoći, samo za prvo učešće na sajmu. Maksimalni iznos za subvencije je 400 hiljada dinara za troškove zakupa, opremanja i vođenja štanda i 200 hiljada dinara za propagandni materijal.

Vasin smatra da bi odredbu Zakona o državnoj pomoći koja se odnosi na prvo učešće na određenom sajmu trebalo izmeniti jer, kako je rekao, jedno učešće na sajmu nije dovoljno. Cilj je da imamo propis koji će omogućiti da se dobre kompanije, dobra mala i srednja preduzeća  stimulišu i po više puta da učestvuju i na više sajmova. 

Mala i srednja preduzeća, učesnici na konkursima mogu slobodno da izaberu sajam na kome žele da se predstave. Preduzećima se savetuje da prate kalendar sajamskih manifestacija u prvoj polovini godine u Evropi i da, u skladu sa svojom orijentacijom prema određenom tržištu i poslovnom procenom na kom tržištu mogu da ostvare konkretan izvoz, odaberu sajam i zatim konkurišu za podsticajna sredstva.

Konkursi su otvoreni do 31. januara 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik